Elokuvasäveltäjä Panu Aaltio

Nurmijärveläinen Panu Aaltio on tunnetaan elokuvasäveltäjänä ja musiikin tuottajana. Musiikillisen uransa hän aloitti jo 6-vuotiaana aloittaessaan sellon soiton. Hieman vanhemmalla iällä Aaltio aloitti opinnot Helsingin Sibelius-Akatemiassa. Aaltio tiesi tahtovansa elokuvasäveltäjäksi jo nuorena, mutta koska Suomesta ei alan opetustarjontaa löydy, haki hän opintoihin ulkomaille. Etelä-Kalifornian yliopistoon päästyään koitti muutto Los Angelesiin, missä Aaltio pääsikin opiskelemaan elokuvamusiikin tekoa alan tunnettujen ammattilaisten ohjauksessa.

Uraa sekä kotimaassa että ulkomailla

Valmistumisensa jälkeen Aaltio on tehnyt töitä lukuisissa elokuvaprojekteissa: esimerkiksi työharjoittelunsa hän suoritti Spider Man 3 –elokuvan ja Lost –televisiosarjan musiikkitiimeissä. Valmistumisen jälkeiset työt olivat pääasiassa avustamista projekteissa ja sävellyksissä, mutta pikkuhiljaa Aaltion oma ura alkoi urkenemaan. Sittemmin säveltäjä on tehnyt töitä sekä kotimaassa että ulkomailla ja työskennellyt muun muassa elokuvien, dokumenttien, televisiosarjojen, lyhytelokuvien sekä videopelien musiikkituotannoissa. Tällä hetkellä Aaltio työskentelee pääasiallisesti Suomessa.

Aaltion elokuvamusiikin ABC

Aaltion musiikki on erittäin tunnelmallista ja vahvasti tunteisiin menevää, niin kuin elokuvamusiikin perinteisesti on kuulunutkin olla. Säveltäjän mukaan ammatissa tulee löytää omalaatuinen balanssi totuttujen konventioiden ja omaperäisyyden välillä. On tärkeää, että katsojat ymmärtävät nopeasti elokuvakohtauksen tunnetilan tai jännityksen. Samalla on myös tärkeää, että säveltäjä tuo elokuvaan musiikillaan jotain uutta – tehtävä, joka on haasteellinen mutta onnistuessaan palkitseva.