Mainosmusiikin klassikot

Mainosmusiikki on aivan oma taiteenlajinsa. Mainosmusiikkia sävellettäessä tulee ottaa huomioon muun muassa mainoksen kohderyhmä, sekä heidän arvonsa ja mielenkiinnonkohteensa. Mainosmusiikkikappaleen itsensä tulee olla mahdollisimman tarttuva, sillä korvamadon jäädessä mainoksen katsojien mieleen jää myös mainostettava tuote pyörimään alitajuntaan. Mainosmuusikoita on Suomessa monia, vaikkeivät he pidäkään itsestään suurempaa meteliä.

Legendaarisimmat mainosmusiikkisävellykset

Tunnettuja mainosmusiikkisäveltäjiä ovat muun muassa Mikko Alatalo sekä Juha ”Junnu” Vainio. Molemmat ovat säveltäneet urallaan klassikoiksi yltäneitä mainoskappaleita. Mikko Alatalon on säveltänyt, sanoittanut ja sovittanut kuuluisan Puuhamaa –tunnuskappaleen Tervakosken Puuhamaa-huvipuistolle. Vainio puolestaan vastasi 80- ja 90-luvuilla pyörineestä Valintatalon mainoskappaleesta ”Valintatalon kassissa”. Muita mainosmusiikin klassikoita ovat muun muassa Valion ”Panit maitoa tulemaan” –mainos, joka pyöri Suomen televisioissa 80-luvulla. Mainoksen kappale on erittäin tarttuva, ja sen muistavatkin varmasti kaikki 80- ja 90-luvun televisiokatsojat. Muita mieleen jääneitä mainossäveliä esiintyi esimerkiksi Grandi–mehumerkin ja Elovena–puuron mainoksissa. Suomalaiset mainosmusiikkiklassikot sijoittuvatkin suurimmissa määrin juuri 80- ja 90-lukujen televisiomainostarjontaan. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä myös mainosmusiikkiklassikot tarvitsevat aikaa syntyäkseen.

Mainossäveltäminen ammattina

Suomessa mainosmusiikin säveltäjistä ei ole pidetty suurempaa meteliä. Useat mainossäveltäjät ovat antaneet työstään hieman negatiivisen kuvan, sillä mainossäveltäjiä ei tunnuta pitävän yhtä suuressa arvossa kuin esimerkiksi televisiosarjojen tai elokuvien säveltäjiä. Mainosmusiikki on kuitenkin lähtökohtaisesti kaupallisiin tarkoituksiin sävellettyä musiikkia. Joka tapauksessa Suomen mainosmusiikkihistoriasta löytyy toinen toistaan mainiompia mainossävellyksiä, joiden tekijät ansaitsevat työstään ylistystä.