Musiikki tv-sarjoissa

Kullakin tv-sarjalla on omat, tunnusomaiset musiikkiteemansa. Tunnistettavia televisiosarjamusiikkeja löytyy sekä kotimaisesta että ulkomaisesta tv-sarjatuotannosta. Tv-sarjojen musiikki syntyy joko sarjakohtaisen säveltäjän kynästä, tai vaihtoehtoisesti musiikiksi valitaan musiikkia niin kutsutuista musiikkikatalogeista.

Tv-sarjojen kannalta on joka tapauksessa tärkeää, että niiden musiikki on samalla tasolla itse sarjan sisällön kanssa. Huonot musiikkivalinnat huonontavat koko sarjaa, kun taas osuvat ja mieleen jäävät musiikkivalinnat parantavat katsojakokemusta. Hyvin tärkeässä roolissa on myös sarjan tunnusmusiikki, sillä mitä tunnistettavampi tunnusmusiikki tv-sarjalla on sitä suuremman katsojamäärän sarja kerää. Musiikilla on siis myös tv-sarjojen kohdalla erittäin merkittävä rooli.

Musiikki suomalaisissa tv-sarjoissa

Suomesta löytyy suhteellisen paljon sarjoja, joiden musiikki ja tunnusmusiikki ovat verrattain tunnistettavia. Esimerkiksi Suomen televisiossa vuodesta 1999 pyörineen ja jokaisena arki-iltana esitettävät Salatut elämät –sarjan musiikki on melkein jokaisen suomalaisen muistissa. Salattujen elämien musiikin sävellyksestä oli vuodesta 1999 vuoteen 2014 vastuussa säveltäjä Vesa Mäkinen. Sittemmin sarjan musiikki siirrettiin ruotsalaiselle katalogimusiikkiyhtiölle. Muita musiikiltaan tunnistettavia kotimaisia tv-sarjoja ovat olleet muun muassa Kumman kaa, jonka musiikista vastaa Aavikko-yhtye; Kotikatu, jonka alku- ja loppumusiikit ovat tuottaja Liisa Akimofin säveltämiä sekä uudempana esimerkkinä Vain elämää-sarja, jonka nimikkokappaleena toimii Irwin Goodmanin samanniminen sävellys.

Ulkomaisten sarjojen musiikki

Britannialaisten ja amerikkalaisten saippuasarjojen suosio on ollut Suomessa perinteisesti korkealla. Muun muassa britannialaisten tv-sarjojen Sydämen asialla ja Emmerdale tunnusmusiikki on kaikunut useiden suomalaisten olohuoneissa. Nämä sarjat ovatkin oiva esimerkki tunnistettavista tunnusmusiikeista. Amerikkalaisia, tunnusmusiikistaan tunnettuja sarjoja on myös lukuisia: Kauniit ja rohkeat, Dallas, Bonanza, Twin Peaks, McGyver, Ritari ässä ja X-files, sekä monia muita.