Musiikkipiratismi

Musiikkipiratismi on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten harrastamaa, virallisesti laitonta toimintaa. Ladatessaan netistä ilmaiseksi musiikkia tietokoneelleen erilaisten sivujen ja palvelimien kautta, syyllistyy musiikkipiratismiin. Piraattimusiikkia ladatessaan ei kovinkaan moni tule miettineeksi, että toiminta on laitonta ja moraalisestikin väärin, sillä yhden yksittäisen kappaleen netistä lataaminen tuntuu yksinkertaisuudessaan nopealta ja harmittomalta teolta. Totuus on kuitenkin toinen, sillä pienistä puroista muodostuu suuri ja virtaava joki. Musiikkipiratismi onkin yksi nykypäivän musiikkiteollisuuden suurimpia murheenkryynejä.

Musiikkipiratismi on tekijänoikeuksien loukkaamista

Lataamalla laittomasti Internetiin jaettua musiikkia syyllistyy yksinkertaistettuna tekijänoikeuksien räikeään rikkomiseen. Teko on virallisesti väärin ja tuomittava. Laittomasta lähteestä ilman lupaa levitetyn musiikin kopiointi omaan käyttöön on vastoin lakia. Monet eivät tunne tekijänoikeuslakia, ja syyllistyvät näin ollen musiikkipiratismiin tietämättään. Suurin osa musiikkia laittomasti lataavista ja levittävistä henkilöistä kuitenkin tuntee sekä tekijänoikeuslain että sen potentiaaliset seuraamukset, sillä tekijänoikeudet ovat olleet näkyvästi tapetilla viime aikoina. Globalisoitunut maailma ja Internetin vahvistuminen ja laajeneminen ovat osaltaan mahdollistaneet musiikkipiratismin laajenemisen.

Monia syitä maksaa musiikista

Kuuntelemastaan musiikista kannattaa maksaa monestakin syystä. Haluamansa musiikki kannattaa esimerkiksi ostaa luotettavasta liikkeestä tai nettikaupasta ongelmien, kuten virusten ja haittaohjelmien, välttämiseksi. Musiikki on myös kuuntelijalleen arvokkaampaa, kun siitä on maksanut jotain. Maksamalla kuuntelemastasi musiikista tuet myös musiikin infrastruktuuria, tuottajia, sanoittajia, säveltäjiä sekä artisteja. Kukaan ei varmasti tahdo aiheuttaa lempiartistilleen,
ja sitä myötä koko musiikkibisnekselle, enempää ongelmia ja päänvaivaa.