Pelimusiikin klassikot

Pelimusiikki on aivan oma musiikkigenrensä, jolle tosin ei vielä tänä päivänä anneta kauheasti huomiota tai tunnustusta suuren yleisön taholta. Jokainen pelejä joskus pelannut tunnistaa silti varmasti joitain pelaamissaan peleissä esiintyneitä tunnusomaisia musiikkikappaleita.

Super Mario Bros. ja japanilainen pelimusiikin ammattitaito

90-luvulla pelikonsoleita hakanneet lapsukaiset tunnistavat aivan varmasti esimerkiksi Super Mario Bros. –pelin 8-bittiset pimputukset. Super Marion musiikit ja teemat onkin säveltänyt japanilainen Koji Kondo, kuuluisa klassisen ja pelimusiikin säveltäjä. Super Mario Bros. –pelien lisäksi Kondo on säveltänyt toisen kuuluisan musiikkiteeman Nintendon The Legend of Zelda –pelisarjalle. Nintendon pelimusiikki onkin tahtomattaan melkeinpä muodostanut ihka oman musiikkigenrensä japanilaisten pelisäveltäjätaitureiden siivittämänä.

Muita klassikoita

Videopelimusiikin laajasta kirjosta löytyy myös muita klassikoita. Esimerkiksi Final Fantasy –pelin musiikki on monien pelimusiikin harrastajien mielestä vailla vertaa. Final Fanstasyn musiikin on säveltänyt japanilainen Nobuo Uematsu. Pelin sisältämät kappaleet on muun muassa kerätty omalle albumilleen. Myös muita pelimusiikin klassikoita voi ostaa CD-levyn muodossa ja kuunnella muulloinkin, kuin videopelejä pelatessaan. Muita pelimusiikin harrastajien arvossa pitämiä pelisävellyksiä ja -säveltäjiä ovat esimerkiksi Tomb Raider –pelien musiikit säveltänyt Martin Iveson, sekä Donkey Kong –pelin musiikit säveltänyt ja pelimusiikkimaailman kuninkaaksi tituleerattu David Wise.

Videopelimusiikki klassisesti sovitettuna

Tänä päivänä ei suinkaan tarvitse pelata videopelejä voidakseen kuunnella pelimusiikkia. Sekä Helsingin Sinfoniaorkesteri että London Philharmonic –orkesteri ovat sovittaneet pelimusiikkikappaleita sinfoniselle puhallinorkesterille ja jousistolle. Pelimusiikista ja sen maailmasta kiinnostuneille on loppukesästä tarjolla Varusmiessoittokunnan Game On –pelimusiikkikiertue, joka kokoaa yhteen pelimusiikin uudet ja vanhat kulttiteokset uudenlaisina sovituksina.