Keskittymishäiriöistä kärsivät henkilöt saattavat löytää musiikista avun keskittymishäiriöihin ja opiskella tai työskennellä intensiivisemmin kuunnellessaan musiikkia. Tutkimustulokset ovat osoittaneet, että ADHD- ja ADD-piirteisistä ihmisistä monet löytävät musiikista kaivatun avun pystyäkseen keskittymään erilaisiin keskittymiskykyä ja tarkkuutta vaativiin askareisiin.
Musiikilla yhteys tärkeään dopamiinin tuotantoon
ADHD- ja ADD-oireista kärsivillä henkilöillä on synnynnäinen dopamiinivaje, sillä heidän aivonsa eivät eritä dopamiinia samoissa määrin kuin terveen ihmisen aivot. Musiikki puolestaan kiihdyttää aivojen dopamiinituotantoa, mikä selittää sen, miksi musiikin kuuntelusta voi olla erityisesti ADHD- ja ADD-oireisille henkilöille höytyä. Yleinen harhaluulo on, että keskittymishäiriöiden ihmisen ympäristöstä pitäisi poistaa kaikki ylimääräinen ääni ja melu, jotta keskittyminen olisi mahdollista, mutta näin ei kuitenkaan ole. Sekä keskittymishäiriöisen ihmisen, että tarkkaavaisemman ja keskittymiskykyisemmän henkilön, kannattaakin kokeilla musiikkia esimerkiksi opiskelun taustaäänenä.
Oikea keskittymisgenre löytyy kokeilemalla
Musiikkiakin on laidasta laitaan, joten oikeanlaisen, keskittymisen kannalta toimivan musiikin löytäminen edellyttää eri genrejen kuuntelua ja kokeilua. Monet löytävät keskittymisongelmiin toimivimman avun klassisen musiikin kuuntelusta. Toisille toimii heavy-rock kun taas toisille pelkkä valkoinen kohina, kaikkia taajuuksia sisältävä ääni, jota käytetään taustahälyn peittämiseen. Keskittymishäiriöistä kärsivän kannattaakin kurkata Internetin eri musiikkipalveluihin, joista löytyy vaikka millä mitalla erilaisia keskittymisen avuksi suunniteltua musiikkiäänitteitä. Kokeilemalla selviää, millainen musiikki toimii kenellekin parhaiten keskittymiskyvyn maksimoimiseksi.