Musiikilla on mainoksissa erilaisia funktioita. Erilaista musiikkia apuna käyttäen saadaan mainoksiin luotua erilaisia tunnelmia. Musiikilla saadaan myös herätettyä katsojan mielenkiinto. Erityyppisillä musiikeilla voidaan mainos myös kohdistaa eri kohderyhmille. Musiikki on kaiken lisäksi verrattain huomaamaton, mutta voimakas mainostuskeino. Siksi oikeanlaisen musiikin valintaan kannattaa mainosta suunniteltaessa käyttää tarpeeksi aikaa. Mainosmusiikkina voidaan käyttää joko jo olemassa olevia kappaleita tai tilata musiikkia mainosmusiikkiyhtiöltä, joita Suomesta löytyy muutamia. Valmiita sävellettyjä kappaleita käytettäessä on tietenkin tärkeää huomioida kappaleiden luvallinen käyttö ja hankkia kappaleen käyttölupa tarvittaessa.
Tunnistettava kappale & kohderyhmän tarkentaminen
Musiikkia mainokseen räätälöidessä on yksinkertaisuus valttia. Monet varta vasten yrityksille sävelletyt mainoskappaleet ovat vuosien saatossa tulleet erittäin tunnistettaviksi ja tällä tapaa osaltaan edesauttaneet tuotteen menekkiä. Ottakaamme esimerkiksi vaikka Mikko Alatalon Puuhamaalle säveltämä mainoskappale, jonka melodian tunnistaa ja osaa ulkoa varmasti valta-osa suomalaisista. Muita oivia esimerkkejä tunnistettavista mainoskappaleista ovat Visulahden nopeatempoinen ja kesäinen mainosmusiikki, sekä pikaruokaketjujen Hesburger ja McDonalds mainosmusiikit. Mitä tunnistettavampi mainoksen musiikki siis on, sitä paremmin kuva yrityksestä ja sen tuotteesta iskostuu kuluttajan alitajuntaan.
Valmista kappaletta mainonnassa käytettäessä tulee eri vaihtoehtoja puntaroida tarkasti. Musiikilla voidaan kohdistaa mainos ja sen markkinoima tuote eri ihmisryhmille. Tästä syystä esimerkiksi tuotetta, jonka kohderyhmää ovat yli 60-vuotiaat, ei välttämättä kannata mainostaa r&b-musiikin avulla. Sen sijaan mainoksen musiikiksi kannattaa valita jokin kyseistä ikäryhmää vahvemmin puhuttelevan musiikkigenren kappale. Mainosmusiikilla on paljon väliä markkinointiprosessissa, mistä syystä musiikkivalintoihin kannattaakin kiinnittää huomiota.