Intohimoiset peliharrastajat tietävät, kuinka tärkeää musiikki on pelikokemukselle. 80-luvun tekniikka rajoitti pelien musiikillista ilmaisua, mutta jo 90-luvulla pelimusiikki saavutti kaupallisen musiikin tason. Legendaarisissa peleissä visuaalinen ilme ja musiikillinen tyyli täydentävät toisiaan. Esimerkkejä hyvin yhteen toimivasta musiikista ja visuaalisesta ilmeestä ovat Hotline Miami ja Red Dead Redemption.
Nykyään tietokoneet ja niiden äänentoisto ovat huippuluokkaa, joten tekniset rajoitukset ovat paljolti poistuneet. Internetissä pelattavien pelien parissa saatetaan viettää aikaa tuntikausia, joten musiikin tulee olla huolellisesti suunniteltua ja kiinnostavaa; se ei saa olla liian toistuvaa, jotta pelaajat eivät kyllästy. Pelissä käytetyt sävelet toimivat samaan tapaan kuin musiikki elokuvissa: se ei ole vain taustamusiikkia, vaan liittyy dynaamisesti pelin kulkuun ja tapahtumiin.
Musiikin funktioita videopeleissä on tutkittu yliopistotasolla asti mutta maallikolle riittänee muutama yleinen periaate. Musiikin tärkeimpiä tehtäviä on saada pelaaja uppoamaan pelin todellisuuteen, ja tehdä pelikokemuksesta miellyttävä. Musiikilla voidaan vaikuttaa vallitsevaan tunnelmaan, antaa pelaajalle ylimääräistä informaatiota tai ohjata tiettyyn toimintaan. Musiikki voi kertoa, onko pelaaja onnistunut vai epäonnistunut tehtävässään, tai onko jokin tilanne vielä ratkaisematta.
Pelimusiikin tason nousu on johtanut myös arvostuksen lisääntymiseen. Peli-, musiikki- ja elokuvateollisuuden yhteistyö on kasvanut, ja erilaisia kytköksiä tuotteiden välillä on paljon. Tietyn artistin musiikki voi soida pelin taustalla, mikä voi kannustaa pelaajaa ostamaan albumin omakseen. Ja päinvastoin: pelejä voidaan markkinoida tunnettujen artistien nimellä.